Últimes novetats

Altres notícies

Ves enrere Una agenda renovada per a la recerca i la innovació: l'oportunitat de donar forma al futur d'Europa

Una agenda renovada per a la recerca i la innovació: l'oportunitat de donar forma al futur d'Europa

Brusel·les, 15 de maig de 2018.

La Comissió Europea ha presentat la seua contribució al debat oficiós que els Caps d'Estat i de Govern mantindran a Sofia el 16 de maig de 2018 sobre recerca i desenvolupament, així com els passos necessaris per a garantir la competitivitat global d'Europa.

Invertir en recerca i innovació és invertir en el futur d'Europa. Ens ajuda a competir a nivell mundial preservant el nostre model social únic. Millora el dia a dia de milions de persones tant a Europa com a tot el món, en contribuir a solucionar alguns dels nostres principals reptes socials i generacionals. L'Agenda renovada per a la Recerca i la Innovació presenta una sèrie d'accions concretes encaminades a aprofundir en la capacitat d'innovació d'Europa i proporcionar una prosperitat duradora.

Jyrki Katainen, vicepresident de la Comissió i responsable de Foment de l'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, ha declarat: «Europa compta amb una recerca de categoria mundial i una sòlida base industrial, però hem de fer-ho millor, molt millor, per a convertir en un èxit aquesta excel·lència. Les noves megatendències, com la intel·ligència artificial i l'economia circular, causaran profunds canvis en la societat i en l'economia. Hem d'actuar amb rapidesa per a poder liderar la nova ona d'innovacions i asseure les normes de la competitivitat a nivell mundial».

Carlos Moedas, comissari de Recerca, Ciència i Innovació, ha afegit: «La competitivitat internacional creixent fa que siga urgent per a Europa dur a terme accions en els àmbits de la recerca i la innovació. Els 100 000 milions proposats per al pròxim programa de recerca i innovació de la UE significaran un impuls enorme, però Europa també ha de reformar les ajudes a la innovació capdavantera, a través d'un nou Consell Europeu de Recerca, i tornar a connectar amb els ciutadans mitjançant un enfocament de la recerca i el desenvolupament basat en objectius. Hem de tindre normes resistents al pas del temps i atraure més inversió privada, en particular, en termes de capital de risc».

És hora de portar l'ambició d'Europa al següent nivell. Hem d'actuar ja per a ajudar a Europa a convertir-se en el poderós motor d'innovació a escala global que pot arribar a ser. La Comissió acull amb satisfacció la decisió del President del Consell Europeu de planificar un debat entre els líders responsables de recerca i innovació, als qui convida a debatre les accions proposades i a presentar directrius estratègiques sobre aquest tema, en particular dirigides a:
  • Garantir que la normativa i el finançament són favorables a la innovació: les mesures proposades inclouen donar prioritat a la transposició de la Directiva sobre marcs de reestructuració preventiva, a les segones oportunitats i a les mesures per a augmentar l'eficàcia dels procediments de condonació, insolvència i reestructuració; augmentar la contractació pública de productes i serveis innovadors, mitjançant l'aplicació de les directrius que publica avui la Comissió; la ràpida adopció del pròxim pressupost de la UE 2021-2027 amb l'assignació proposada de 100 000 milions d'euros a Horizon Europe i al programa de recerca i formació de Euratom, així com a altres programes de finançament importants que suposaran un significatiu estímul per a la innovació; desplegar la iniciativa VentureEU per a estimular la inversió privada i el capital de risc; o simplificar més la normes sobre ajudes estatals de la UE a fi de facilitar el finançament públic de projectes innovadors, entre altres coses, combinant el finançament regional, nacional i de la UE mitjançat el reforç de les estratègies d'especialització intel·ligent.

  • Passar a l'avantguarda en innovació creadora de mercats: la Comissió proposa crear un Consell Europeu de Recerca plenament operatiu, a fi d'oferir un únic punt de contacte per a les tecnologies d'avantguarda i amb un elevat potencial, així com per a les empreses innovadores amb potencial d'expansió. En 2018-2012, el Consell Europeu de Recerca disposarà de 2 700 milions d'euros en una fase pilot i contribuirà a identificar i expandir les innovacions d'alt risc, de ràpida evolució i amb un fort potencial per a crear nous mercats.
  • Llançar missions de recerca i innovació a escala de la UE amb uns objectius sòlids i ambiciosos de fort valor afegit europeu en àmbits que es definiran amb els Estats membres, les parts interessades i els ciutadans, que podran anar des de la lluita contra el càncer fins al transport net o els oceans sense plàstic. Aquestes missions encoratjaran la inversió i la participació en els diferents sectors i les diferents disciplines científiques para, junts, superar el desafiament generant sinergies amb les estratègies innovadores de recerca i innovació a escala dels Estats membres, regional i local.