T'interessa

Nova web de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent

de la Comunitat Valenciana per al període 2021-2027

 

Perquè innovar és créixer

Últimes novetats

Altres notícies

Ves enrere Les regions i les ciutats demanen una nova «especialització intel·ligent 2.0» construïda sobre la base de la cooperació interregional

Les regions i les ciutats demanen una nova «especialització intel·ligent 2.0» construïda sobre la base de la cooperació interregional

16/05/2018

Com catalitzadores de la política d'innovació i del creixement, les estratègies d'especialització intel·ligent seran un factor important de l'èxit de la política de cohesió de la UE durant el pròxim període pressupostari. El Comitè Europeu de les Regions (CDR) demana a la Comissió Europea que òbriga una nova etapa en aquest plantejament i inicie una fase 2.0 de l'especialització intel·ligent, basada en el desenvolupament d'un «procés de descobriment regional» en el qual les regions posen en comú les seues estratègies amb la participació de les triples hèlixs interregionals.

«Les futures estratègies d'especialització intel·ligent haurien de basar-se en la cooperació estratègica interregional i incloure el doble objectiu de generar sinergies entre les polítiques regionals d'innovació i desenvolupament i els instruments financers, així com, en segon lloc, evitar la duplicació», explica el ponent Mikel Irujo (ÉS/AE), cap de la Delegació del Govern de Navarra a Brussel·les i membre del Consell d'Administració de ERRIN. El seu dictamen va ser aprovat per unanimitat en el ple del CDR del dimecres 16 de maig.

El concepte de descobriment regional ha d'estar «basat en un procés ascendent en el qual les autoritats regionals compartisquen els seus objectius de desenvolupament amb altres regions de la UE, elaboren llistats dels principals agents de desenvolupament involucrats en les seues regions, analitzen en comú les seues deficiències i desafiaments i realitzen un exercici d'anàlisi sobre els instruments de suport dels quals disposen». Amb la guia de la Comissió Europea, aquest exercici hauria de contribuir a la combinació de fons en tots els nivells (local, regional, nacional i de la UE) per a recolzar projectes de dimensió interregional.

«Malgrat els considerables esforços desplegats per la Comissió Europea, en particular a través de la Plataforma S3, les barreres reglamentàries i l'absència d'un marc financer continuen limitant el desenvolupament d'un autèntic ecosistema de cooperació interregional», deplora el ponent Irujo.

En el seu dictamen insta a eliminar la complexitat de la gestió de fons, a fi de permetre sinergies entre el finançament regional i europea, i engegar eines financeres atractives que ajuden a facilitar la cooperació interregional i responguen a les necessitats que s'han detectat en experiències en curs com la iniciativa Vanguard. Aquestes inclourien instruments de finançament ad hoc adequats i flexibles que combinen crèdits i préstecs, i finançament públic i privada per a recolzar projectes pilot experimentals en diferents fases de desenvolupament. En el dictamen també es recomana una utilització més flexible de Interreg per a recolzar la creació de cadenes de valor industrial i es proposa ampliar a l'enfocament dels pols d'innovació digital a altres àrees industrials i tecnològiques.

Les propostes van ser recolzades pel diputat del Parlament Europeu Lambert van Nistelrooij (NL/PPE), que va intervenir en el ple del CDR i va destacar el valor afegit de la cooperació europea per a una aplicació més eficaç i el desenvolupament de nous productes i serveis; va instar així mateix a integrar millor el concepte d'especialització intel·ligent en el pròxim programa marque de recerca i innovació de la UE.